Izlet na Rt Kamenjak

rt-kamenjakm

HPD „Cesargrad“ Klanjec

 u subotu, 17. travnja 2021. godine autobusom vas vodi na izlet :

Rt Kamenjak, Stazu orhideja

 

Opis:

Donji Kamenjak i Medulinski arhipelag (puni naziv) je poluotok na krajnjem jugu Istre, dugačak oko 9 km, a širok od 500 do 1600 m, a proteže se u smjeru jugoistoka s vrlo razvedenom morskom obalom dugom oko 30 km prepune uvala, uvalica, rtova i plaža.

Poluotok je isprepleten mrežom neasfaltiranih puteva markiranih i nemarkiranih puteljaka, staza koje vode i do najzabačenijih dijelova. Prekriven je uglavnom niskim raslinjem i makijom uz nešto borove šume i oranica. Na krajnjem jugu nalazi se sami rt Kamenjak, a u blizini, na moru prema zapadu, je i svjetionik Porer koji se nalazi na istoimenoj hridi. Sagrađen je 1846. i visok je preko 30 m, te je prekrasan  primjer kamene gradnje jadranskih svetionika još iz razdoblja vladavine Austro-Ugarske.

Duž staze se nalaze predivne uvale i atraktivne plaže koje okružuju otočići medulinskog arhipelaga. Rt Kamenjak je znamenit po orhidejama i parku dinosaura.

Ugodna šetnica u ozračju Kamenjaka koji spaja divlju ljepotu uvala, pješčanih plaža, rtova, otočića, miris ljekovitog bilja, soli i žamor mora u takvom okruženju doživljaj te prirodne netaknute  ljepote je fenomenalnim i nezaboravnim.

Plan izleta: okupljanje na Trgu Mira u Klanjcu (parkiralište kod suda) u subotu, u 06,00 sati (obavezno doći 15 minuta ranije).

Polazak u 06,05 sati AUTOBUSOM  iz Klanjca prema Puli i Premanturi. Predviđeni odmor i stajanka za kavu od pola sata biti će na odmorištu Ravna Gora, nakon čega nastavljamo put prema našem odredištu. Predviđeni dolazak je oko 10,00 sati.

Povratak u Klanjec je u večernjim satima.

Vrijeme hoda: 4 sata (ne računajući pauze), pogodno je i za djecu.

Zahtjevnost: KONDICIJSKI LAGANO (oko 4 sata hoda).

Troškovi prijevoza: 110 kuna po osobi (broj mjesta u autobusu je ograničen na 40).

Prijave za izlet: prijave se podnose vodiču Krešimiru Kralju na broj 098 634-044 ili na mail patrik049@gmail.com, ISKLJUČIVO PLAĆANJEM troškova od 110 kuna po osobi, najkasnije do 11.04.2021. godine.

U slučaju najave lošeg vremena za subotu, na izlet se ide u nedjelju 18.04.2021.  godine ili se izlet odgađa.

OPREMA: Obavezna: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim prilikama (slojevita odjeća),  naglavna ili ručna svjetiljka, osobni dokumenti, štapovi za hodanje hrana i piće iz ruksaka.

VODIČ: Krešimir Kralj (098 634 044)

NAPOMENA:  Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča.  Vodič izleta je dužan ne voditi osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore, kao ni osobe bez odgovarajuće opreme.

Sve osobe u autobusu OBAVEZNE SU CIJELO VRIJEME VOŽNJE  NOSITI ZAŠTITNU MASKU.

Izlet – Rt Kamenjek – Staza orhideja