Pruži mi ruku – zajedno do Japice

292231049_458886442740991_2020312526082242836_n

Dana 03.07.2022. godine u okviru projekta Planinarenje za osobe s invaliditetom, Hrvatskog planinarskog saveza, održan je izlet Pruži mi ruku OSI – Japica 2022. Sudionici izleta bile su osobe s invaliditetom, njihove „ruke“ i vodiči s područja Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Više o samom izletu iz pera autora, slijepog planinara Željka „Gojzeka“ Brdala…

– Svi koji imaju invaliditet znaju koliko je bitno da vam netko pruži ruku kad vam je teško.Druženje i hodanje u prirodi je nešto što ćemo svi nakon ovog izleta ponijeti kao jedno dobro sjećanje. Mene često pitaju „kak hodaš jer si slijep?“ Najlakše je naći izgovor. Sretan sam da ste vi našli izgovor da dođete ovamo i da se pridružite ovom izletu – rekao je Željko Brdal inicijator izleta.

Izlet „Pruži mi ruku – zajedno do Japice” održan je uz organizacijsku podršku HPD Cesargrad iz Klanjca i pod pokroviteljstvom župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara. Sudionici izleta bile su osobe s invaliditetom iz Primorsko-goranske županije, Istarske županije, Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije te njihove pratnje, članovi planinarskih društava HPD Željezničar iz Zagreba, PD Obruč iz Rijeke, HPD Zaprešić i HPD Cesargrad iz Klanjca.

Za rutu je izabrana staza koja kreće iz centra Tuhlja preko Japice do planinarske kuće pa potom do Klanjca ukupne dužine oko 8 km. Grupa od petnaestak osoba s raznim invaliditetima kao što su sljepoća, multipla skleroza, cerebralna paraliza, osobe s narušenim lokomotornim sustavom, amputacijom donjeg ekstremiteta i jedna palčica, unatoč relativno visokim temperaturama uspješno su uz vodiče i svoje pratnje savladale uspon te došle do planinarske kuće na Cesargradu, gdje ih je čekala zaslužena okrjepa.

Planinare je ispred domaćina HPD-a Cesargrad pozdravila predsjednica Sanja Smolčić, čestitavši na uspješnom usponu te najavila kako će ovaj pohod postati tradicionalan.

Druženje kod kuće se uz gitaru i pjesmu nastavilo do popodnevnih sati kada se polako krenulo prema Klanjcu, naravno uz dogovor da se ponovno susretnu dogodine na Cesargradu, a u međuvremenu i na drugim lokacijama.